La consellera Serret ha anunciat que el Govern destinarà 15 milions d’euros d’ajudes per a la fertilització orgànica

 

La diputada de Junts pel Sí Violant Cervera ha preguntat a la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Meritxell Serret sobre les actuacions previstes pel departament per a millorar la gestió de les dejeccions ramaderes i garantir la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i el sector carni. La diputada ha subratllat que el sector ramader “ha fet un esforç per adaptar el seu model productiu envers el medi ambient”.

 

Violant Cervera ha afirmat que “la producció agrícola i ramadera constitueixen un dels pilars bàsics del sistema econòmic català i representa el 3’8% de tot el Valor Afegit Brut, i concretament el sector porcí representa el 32,4% del producte agrari total ocupant més de 20.000 persones”. És sobre aquest darrer sector agrari que la diputada Cervera ha centrat l’eix de la seva pregunta i més concretament sobre els residus que genera “que han de ser degudament gestionats a les pròpies explotacions o en d’altres mitjançant sistemes de tractament individuals o col·lectius”.

 

La diputada de JxSí ha explicat que “des de 1990 el sector s’ha adaptat a la gestió de les dejeccions mitjançant la modernització dels emmagatzematges, l’aplicació de les noves tecnologies de tractament, el canvi de dieta dels animals i l’adequació dels sistemes d’alimentació”.

 

Per la seva banda, la consellera Serret ha explicat que des del departament “estem impulsant una estratègia integral basada en l’excel·lència de la fertilització orgànica basada en tres grans eixos: millores en la innovació de les explotacions, en l’aprofitament del sol i l’ampliació de l’adob orgànic, així com un major control de les dejeccions”. En aquest sentit, la Consellera ha explicat les eines que s’utilitzaran per assolir aquests eixos, entre les quals destaquen ajudes per valor de 15 milions d’euros per a la fertilització, així com una plataforma per accedir al Pla Juncker. “A més – ha dit la Consellera – el DARP està elaborant un nou Decret que farà més efectiva la gestió i tractament dels residus”. Altres eines exposades per la consellera Serret han estat la creació de l’Oficina de Fertilització i Gestió de les dejeccions ramaderes, i una aplicació informàtica per millorar la traçabilitat i seguiment de les dejeccions.

 

Finalment, la consellera Serret ha mostrat el seu suport al sector “perquè som conscients de la seva importància a nivell socioeconòmic, així com el seu paper en la cohesió territorial i la sostenibilitat ambiental”.