Convergència es va fundar amb tres objectius: recuperar les institucions catalanes, assolir una democràcia avançada i modernitzar el país. Durant anys hem treballat per aconseguir-los. Però per anar més enllà i continuar treballant pels catalans, l’autonomia no és suficient. Ara necessitem una nova eina i per això tenim el repte de construir un Estat per a Catalunya.

Els eixos de la nostra política se centren en dos objectius: la transició nacional i la defensa de l’estat del benestar.

Per un nou país

Catalunya necessita l’instrument d’un Estat, com qualsevol nació el pot arribar a tenir. Havíem pensat durant molt temps que aquest estat podia ser l’espanyol i hem treballat molt perquè això fos així, però davant les constants negatives de les institucions de l’Estat, la centralitat política de Catalunya s’ha desplaçat cap al sobiranisme i el dret a decidir sense complexos.

Aquest és el clam que molts catalans han expressat als carrers i a les urnes en els darrers anys, de forma pacífica, democràtica i il·lusionant. Aquest clam es va traduir a les urnes en les darreres eleccions amb una majoria que demana la celebració d’una consulta. És doncs un mandat democràtic i el nostre compromís i del president Artur Mas és complir-lo.

Volem explicar al conjunt de la ciutadania que Catalunya viu una situació límit, que ja no és viable com a comunitat autònoma, però sí com a Estat. És un exercici de seny, de pragmatisme i de responsabilitat. Es tracta de dibuixar un horitzó d’esperança col·lectiu basat en la llibertat.

Defensem l’estat del benestar

En aquests moments sembla que comencem a deixar enrere les principals dificultats que hem patit. En els darrers anys se’ns ha obligat a prendre una sèrie de decisions que no han estat agradables però que eren necessàries per tal d’evitar que desaparagués l’estat del benestar.

Ara hem de reflexionar sobre les lliçons que podem extreure d’aquesta experiència per no tornar a caure en els errors pretèrits. Hem de saber donar valor al que tenim. Ens pensàvem que tot allò que havíem construït era inamovible, intocable, i en el futur hem d’entendre que tot allò que vulguem aconseguir ha de ser una conquesta diària a través de l’esforç. Durant temps hi ha hagut una competició per veure qui creixia més i l’autèntica competició és qui creix millor. Ara tenim l’oportunitat de corregir aquests errors.

L’equitat només la pot assegurar una societat conscienciada, mobilitzada, conscient dels seus drets i dels seus deures i uns poders públics amb força. Per fer polítiques socials en majúscules cal ser un Estat en majúscules. El dèficit d’autogovern que patim és un dèficit per poder lluitar contra la situació que vivim. Per això considerem que la transició nacional i la defensa de l’estat del benestar no són agendes contraposades sinó dues cares de la mateixa moneda.